Videolezing (i.p.v. studiedag t.g.v. 90-jarig bestaan Stichting Réveil-Archief)

Vrijdag 30 oktober 2020

De coronacrisis heeft ook de plannen voor onze tweejaarlijkse studiedag doorkruist. Hiermee wilden wij dit keer ons 90-jarig bestaan als stichting vieren.

 

In plaats daarvan bieden wij een video-lezing aan, door prof. dr. Remieg Aerts, hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, onder de titel:

The Significant Other? Liberalisme, liberalen en het Réveil

Om deze videolezing te bekijken, KLIK HIER.

“Het liberalisme en het Réveil zijn begonnen als tijdgenoten, in de negentiende eeuw. Toch lijken hun geschiedenissen zich geheel gescheiden af te spelen. Sterker nog, beeldbepalende kopstukken als Groen van Prinsterer en Thorbecke typeerden zichzelf als aanvoerders van vijandelijke legers en werden ook zo gezien. En inderdaad, de verschillen tussen het liberalisme en het bevindelijke confessionalisme zijn groot genoeg. Toch ziet het beeld er al weer anders uit als we kijken naar een figuur als Allard Pierson. Misschien loont het om eens nader te kijken naar overeenkomsten. Beide bewegingen of richtingen zijn te situeren binnen hetzelfde maatschappelijke segment. Er bestaan aanwijsbare overeenkomsten in netwerken en milieus. Een romantische inslag, een protestantse inspiratie en activering van de civil society is ook in het liberalisme sterk aanwezig. In deze lezing zal ik op zoek gaan naar het liberalisme, liberalen en het Réveil als negentiende-eeuwse bewegingen.”